Followers

Wednesday, June 9, 2010

Kamera oh kamera

(Harap maklum, aku bukan guru, bukan otai, bukan seorang pakar pasal kamera, apa yang aku tulis di dalam posting ini hanyalah pendapat aku sahaja. So tidaklah perlu diikut 100%, hanya ingin berkongsi idea dan sharing the knowledge apa yang aku dah belajar so far, sekian)

Ok memandangkan post yang haritu aku letak banyak gambar-gambar dan beberapa istilah-istilah yang agak janggal bagi sesetengah pembaca blog ni, dekat sini aku akan explainkan bagaimana untuk mengambil sekeping gambar agar kelihatan menarik. Caranya mudah aje, tak susah semua orang boleh lakukan, sebab ni adalah common rules yang selalu photog akan gunakan sebagai panduan untuk mengambil gambar yang lawa.

Di sini ingin aku nyatakan bahawa aku bukan pakar fotografi, aku bukan guru atau orang yang hebat gila dalam hal-hal berkaitan fotografi, cuma apa yang aku belajar dan aku faham, aku kongsikan bersama-sama teman dan pembaca blog yang aku rasa paling tidak semua ada kamera biarpun kamera HP. Betul?

DSLR atau kompak PNS (Point and Shoot)? Tepuk poket, tepuk dada, apa yang anda mau?

PNS kelebihan: 
1. kecik
2. murah
3. ringan.
 DSLR kelebihan:
1. multi lens
2. kepelbagaian jenis mode yang advance. 
3. berbaloi untuk jangka masa panjang.
Yang ni khas untuk orang yang tak mahu peningkan kepala sangat. Mahu beli kamera kompak tapi yang bagaimana? Kalau korang nak cari yang kompak, aku syorkan jangan cari yang bawah dari RM600. Bukan tak boleh guna, boleh cuma tahap kesabaran korang kena tinggi dengan fungsi yang tidak canggih sangat seperti kamera kompak yang berharga RM800 ke atas. Contoh macam kamera kompak aku yang harganya RM500 tidaklah mempunyai face detection. Tidak mempunyai night mode yang baik, flash yang sangat poor dan tidak banyak function terbaru lain seperti miniature effects, fisheye effects dan low light.

Dalam pembelian apa-apa kamera, JANGAN TERTIPU dengan kata-kata salesman "Angkat ini maa, Megapixel lagi tinggi maa". Harus diingatkan di sini, megapixel tidak terlalu menjamin kualiti gambar kecuali anda ingin membuka bisnes buat banner which gambar itu perlu diperbesarkan sebegitu besar. Di dalam dunia DSLR, MP tidak memainkan peranan kerana terdapat DSLR yang hanya mempunyai 6MP tapi lebih berkualiti dari kompak yang 8MP. So nak beli, abaikan MP sekalipun 12MP (D60 aku baru 10MP je).

Seelok-eloknya bagi korang yang nak try rasa, guna dan pegang kamera ni sesuka hati tapi segan nak try di kedai bolehlah cari pameran-pameran kamera digital seperti yang baru berlangsung di MidValley bulan Mei haritu. Dekat situ korang nak try guna DSLR pun boleh, takde siapa nak larang or marah. Pendek kata, nak beli kena try dulu, belek-belek secara real dan lepas tu baru pikir yang mana idaman kalbu.

Untuk lebih info tentang kamera kompak mana yang bagus, aku sertakan link sekali. Korang boleh baca review setiap kamera yang ada. Dan kalau ada yang tak paham, nak tanya aku, silakan, kalau aku tahu aku jawapkan. Review 10 best kamera kompak

Katakanlah anda mahu menggunakan mode selain dari manual, seperti mode portraiture, mode landscape, mode macro, mode speed, dan macam-macam lagi kerana anda tak mahu peningkan kepala, pun boleh. Gambar still lawa cuma kena tahu beberapa prinsip dan tips untuk mengambil gambar yang lawa.

Dalam banyak-banyak tips yang ada, yang paling aku rasa penting adalah gambar yang bebas NOISE. Noise di sini bukanlah titik-titik resolution jika dizoomkan gambar tapi adalah benda-benda asing yang tak patut masuk dalam gambar tersebut. Sila lihat contoh:
gambar landscape yang bebas dari sebarang gangguan


Cuba sebaik mungkin untuk membebaskan subjek anda dari sebarang noise yang mengganggu seperti orang lalu lalang, sesuatu benda yang hanya nampak separuh atau sedikit, sesuatu benda yang tidak menarik dan lain-lain.

RO3 yang ada gangguan (noise)

Anda juga boleh cuba kaedah RO3 atau Rules of third. Cuba anda perhatikan skrin kamera anda. Mostly kamera kompak didatangkan dengan menu grid iaitu 4 garisan yang bertindih membentuk 6 kotak. Abaikan kotak tu, cuma perhatikan garisan melintang yang bertindih dengan garisan menegak. RO3 adalah di mana kita letakkan subjek di antara 4 titik garisan bertindih tu. Ini akan memberikan subjek anda ruang untuk background dan akan nampak clean tanpa sebarang gangguan noise. Tapi ini hanyalah kaedah, tidak semestinya kena ikut selalu. Cuma untuk safe, kaedah ini yang terbaik dan dijamin gambar lawa.

Selain itu, anda juga boleh cuba kaedah framing. Pada aku framing ni kita perlu mata yang agak tajam untuk mencari spot sebagai mendapatkan gambar yang menarik. Kaedah ini menggunakan sebarang objek yang menjadi frame kepada subjek seperti dahan pokok, pembahagi jalan atau apa-apa yang boleh jadi frame. Aku jarang guna sebab nak dapatkan betul-betul framing cun susah sikit la, kena rajin meninjau dan mencari.

Korang boleh try bokeh (blur background fokus pada subjek), boleh try buat silhouette, boleh try guna cahaya matahari untuk dapatkan effect rim light (subjek membelakangi cahaya matahari, subjek seakan-akan glow), ambil dari sudut tertentu dan banyak lagi yang boleh korang explore.

ambil close up dan boleh buat effect bokeh sekali. 

Untuk portraiture, perbanyakkan gambar yang diambil tight means hanya sekitar dada dan muka dan background cantik yang bebas dari sebarang noise. Cuma jika anda inginkan gambar full then barulah dijarakkan dari subjek tetapi tidak terlalu jauh.

Untuk posting akan datang, aku akan cerita sikit kenpa perlunya gambar diedit, dan apa yang menyebabkan gambar-gambar photog profesional lawa.

2 comments:

cEro said...

bagus!! byk ilmu dapat...

Shukjessa said...

just share mane yg aku tahu dan aku ingt.

ade byk lagi tips utk ambil gambar menarik dan lawa. tp yg len-len tu byk utk yg dah belajar basic.