Followers

Tuesday, August 31, 2010

Warkah terakhir buatmu...


"Hujung minggu ni awak ada apa-apa program tak?".
"Hujung minggu ni? Emm tak kot? Kenapa?"
"Takde apa-apa, saja tanya" Sarah tersenyum simpul.

"Yes miss, tiket untuk berapa orang?"
"Dua ye" ucap Sarah sambil tersenyum girang.
"Ok, semuanya RM34 ye" balas si penjual tiket.
"Here you go" kata Sarah sambil menghulurkan not RM50.

Petang Jumaat, Sarah menghantar SMS kepada buah hatinya.
"Hi, wat pe? BZ ke?"
"X, tengah tunggu nak punch card"
"Awk, Ahad ni awk free kan?" balas Sarah.
"Yup, y?"
"Tgk wyg nak?"
"Emm...cerita apa?" balas kekasihnya.
"The remaining moment, love story, nak?".
"Emm, tak tahu lagi la, tgk la cane nanti". Jawapan yang agak menghampakan Sarah namun dia masih mahu mencuba.
"Knape?".
"Xde pape, tgk la nanti cane ye, takut sy bz je" balas kekasihnya lagi.
"Ahad pun awk keje ke?" Sarah mula kecewa.
"Emm, tgk la nanti ye syg, tak boleh janji. Okla, sy nak balik dulu, bye".

Andai langit cerah, ianya ribut di dalam hati Sarah. Masuk kali ni, dah dekat 2 bulan mereka tak berjumpa. Setiap minggu pasti ada sahaja alasan atau tolakan apabila Sarah cuba mengajaknya ke sesuatu tempat or pergi ke sesuatu event. Tapi dia tetap bersabar kerana tidak mahu bergaduh atas benda yang remeh temeh ni.

Pagi Ahad, dia masih menantikan jawapan dari kekasihnya itu. Masih tidak juga menghubungi Sarah. Dek kerana geram, Sarah teruskan sahaja langkahnya ke panggung untuk menonton wayang biarpun tanpa kekasihnya itu. Hinggalah tiba saat wayang dimainkan masih tiada sebarang khabar berita pun yang diberikan kepadanya. Dia menonton dengan perasaan bercampur baur; geram + kecewa + sedih. Tiket yang berharga RM17 sekeping tu lebur sebab dia tidak dapat nak memberi tumpuan kepada ceritanya.

Semenjak kekasihnya itu mula bekerja, sangat jarang mereka dapat bersama walaupun pada hari minggu. Setiap kali diajak ke mana-mana, pasti jawapannya 'tengok la dulu' tetapi kemudian senyap seribu bahasa. Apa yang menambahkan sakit hatinya adalah lepas kejadian tu, kekasihnya akan update status or letak gambar baru tentang aktiviti terbaru bersama teman-temannya.

Kadang-kadang dia pun pelik. Kenapa lah susah sangat nak luangkan masa bersamanya. Bukannya dia mengganggu pada hari kekasihnya itu bekerja pun, malah dia cukup memahami kesibukan kekasihnya itu. Dia cuma berharap agar hujung minggu paling tidak dapatlah diluangkan sedikit masa bersamanya, hatta tidak keluar bersama, dapat SMS or call pun sudah memadai. Namun itu semua jauh panggang dari api. Madu yang diterima kini sudah menjadi racun dalam diri, membinasakan tubuh setiap saat dia masih menggenggam atau ingin merasai kemanisan madu itu.

"Aku dah tak tahan la Nisa"
"Sabarlah Sarah... ko kena la paham dia".
"Aku dah cuba, aku dah cukup bersabar dengan dia. Tapi dia buat aku tak lebih macam tunggul je".
"Ish tak baik cakap camtu" balas Nisa.
"Yelah, time dia senang, aku pun dia tak ingat, nak SMS or call jauh sekali. Nak jumpa aku pun, aku yang beria-ia nak ajak dia, tapi tu pun dia tolak dengan macam-macam alasan".
"Dia sibuk kot?".
"Aku faham la dia sibuk bekerja, tapi hujung minggu takkan takde masa langsung untuk aku? Aku bukan minta dia mengadap aku satu hari suntuk pun. Dapat beberapa minit sehari pun dah kira ok. Tapi kalau dalam sehari pun susah nak layan aku, apatah lagi hujung minggu" luah Sarah.

"Yela, hari biasa sibuk kerja, hari minggu la dia nak relax..." Nisa masih cuba menenangkan.
"Relax? Yang dia lepak dengan kawan-kawan dia boleh pula? Yang aku ni kekasih dia, jadikan tunggul je la? Time susah barulah nak cari aku minta bahu untuk tumpang bersedih ke jadahnya".
"Tahlah, aku pun tak tahu nak cakap apa dah tentang korang berdua. Korang berdua kan kawan aku gak".
"Baik aku takde je dari hidup dia. Ada pun aku yang lebih makan hati. Biarlah, kalau dia merasakan yang aku ni hanya satu bebanan dan merimaskan, aku akan lepaskan dia dari hidup aku" Sarah sudah mula keguguran air mata.
"Sarah...takkanlah...korang dah kapel dekat 3 tahun kan" Nisa turut bersedih.
"Mungkin dia dah bosan dengan aku. Kalau tak, benda macam ni takkan pernah terjadi. Kalau betul-betul kita sayangkan or cintakan seseorang, api cinta tu takkan pernah nak padam pun" Sarah mengesat air jernih yang makin laju jatuh.

Suatu hari si kekasih hati Sarah menerima sepucuk surat. Isi kandungannya tertulis

Monday, August 30, 2010

Erti kemerdekaan


"Hak elah ko, apa la!! Kan orang sekarang tengah sibuk nak sambut merdeka, show some respect la brader. Bendera Malaysia ko mana? Asal tak gantung or letak lagi tanda kita setia pada negara".
Halim masih mendiamkan diri, membaca surat khabar yang berada di tangannya.
"Woi ko dengar tak ni? Macam ni ke bangsa Melayu? Bendera mana bro? Takkan dah kerja nak gantung pun bendera pun payah kot?" sekali lagi suara Jiman bergema.
"Tah ko Lim, tak rock ah tak gantung bendera, orang bagi tu, ambil je la gantung bukan susah sangat pun. Takde semangat patriotisma la ko" Ujang pula menyampuk.
"Dah ah, jom ah blah, tinggalkan je mamat poyo ni, buat habis air liur aku je bising-bising suruh gantung bendera" ajak si Jiman.

Pada 31 Ogos 2009, pukul 10 pagi.

"Halo? Hah siapa ni? Tak dengarlah..."
"Kata nak join larian amal sempena hari kebangsaan" suara Halim di corong telefon.
"Wei, aku tak larat la. Gila ko, aku balik pukul 7 pagi tadi ko tau tak. Malam tadi peh superb gila wa cakap lu. Awek-awek tak hingat punya seksi. Ujang langsung kantoi kena tahan otek dekat pub lepas ambang merdeka malam tadi, mujor aku sempat keluar awal".
"Heh, kata anak melayu, tapi meLAYU adalah..." sindir Halim.
"Wei, ko pehal nak sindir-sindir aku ni. At least aku pergi sambut ambang merdeka sama-sama pemimpin, ko ada ke?" Jiman naik angin.
"Yelah, adakah itu erti kemerdekaan buat ko? Itu yang ko kata semangat patriotik? Sambut ambang merdeka lepas tu lepak kelab malam sampai pagi? Tu ke anak melayu?".
"Takde-takde, janji aku sambut merdeka, ko apa tahu?".
"Oklah aku nak tanya ko, kalau betul ko bersemangat merdeka sangat, cuba ko nanyi lagu Negaraku..." Halim mencabar.
"Eleh, ko ingat aku budak sekolah ke nak suruh nyanyi lagu negaraku?"
"Try ah, tak kan takut kot?"
"Woi aku tahu lah. Negaraku, tanah tumpahnya darahku...rakyat...err...rakyat...hidupp... na nana.... ah aku tahu la, tapi aku tengah ngantuk ni"
"Pirah! Lagu negaraku pun tak ingat, ada hati nak kata semangat kemerdekaan. Wei pergi hafal balik la lagu negaraku baru ko boleh berdebat dengan aku pasal kemerdekaan!" panggilan dimatikan.

p.s: untuk yang dah lama meninggalkan alam persekolahan, agak-agaknya korang still boleh nyanyikan lagu negaraku tanpa melihat lirik?

Explanation please


"Ibu..ibu, seks tu apa?" tanya seorang budak hingusan yang makin meningkat besar. Terkejut besar sang ibu apabila anaknya yang berusia 9 tahun itu mula bertanyakan soalan yang sedemikian.
"Err... tanya abah la, ibu sibuk ni..." sambil berpura-pura mengelap lantai. Si anak kelihatan hampa kerana persoalan masih belum dijawap. Lalu dia beredar menuju ke ruang tamu di mana sang bapa sedang galak menonton televisyen.
"Abah..abah...seks tu apa?" soalan yang serupa diajukan. Bagaikan tercekik biji durian, sang bapa terus menutup televisyen.
"Err...mana Ajib tahu ni?" sang bapa bertanya.
"Ala Ajib baca suratkhabar, tiba-tiba tengok perkataan tu Ajib tak faham maknanya"
"Ooo, takpelah Ajib, ni hal orang dewasa, nanti Ajib dah dewasa Ajib akan faham ye" sang bapa pun beredar masuk ke bilik.

Di sebuah rumah yang lain di kejiranan yang sama.

"Mummy...mummy!!!"
"Ye sayang, nak apa?"
"Mummy, kondom tu apa ye?" 
"Ish Lisa ni, apa sebut perkataan tak baik tu! Dah, Mummy tak nak dengar lagi!" marah ibunya.
Lisa masih tak berputus asa, dia cuba pergi bertanyakan ayahnya yang sedang makan karipap di halaman rumah.
"Daddy...dadyy..."
"Yes my princess" tersenyum sang ayah walaupun karipap penuh di dalam mulut.
"Kalau Lisa tanya, Daddy marah tak?"
"Tak, tanyalah.."
"Kondom tu apa ye Daddy?"
Bersembur keluar segala karipap di dalam mulut.
"Err... kondom tu macam belon la, tapi orang dewasa yang main, budak-budak tak boleh main tau"
"Ooo, belon ke? Tak pernah pun tengok Daddy main?" sang anak curiga.
"Err..err adaa...Lisa je tak pernah tengok, lagipun benda tu mahal tau"

Di sebuah kedai makanan, berdekatan dengan sekolah.

"Hari tu kan saya tanyalah parents saya tentang seks, tapi abah saya cakap benda tu kalau dah besar baru paham... pelik la.." kata Ajib.
"Ooo ye ke? Saya lak tanya pasal kondom, Mummy saya marah, tapi Daddy saya cakap kondom tu belon orang dewasa, budak-budak tak boleh main" Lisa mengeluarkan sebuah majalah dari beg sekolahnya.
"Habis tu, kenapa orang dalam majalah ni kata seks tu  seronok? Dan ada lak yang kata, untuk menikmati seks selamat perlu gunakan kondom. Awak tak pelik ke?"
"Pelik gak, habis tu macamna?" Sarah menongkat dagu.
"Jom kita try cari di internet" ajak Ajib.
"Dekat mana? Cybercafe?"
"Gila awak, dah la kita beruniform, kena tangkap mau kena grounded. Pergi rumah saya lah" balas Ajib.

Di rumah Ajib

"Assalamualaikum auntie" kata Lisa.
"Waalaikumsalam, eh Lisa jemput la masuk, lama tak datang rumah auntie" ibu Ajib tersenyum.
"Ibu, kitorang naik dulu nak buat kerja sekolah sikit"
"Haa ye la, nanti nak apa-apa turun la ke dapur, ibu ada masakkan kuih donut, ibu nak keluar kejap tau. Jaga rumah elok-elok"
Kebiasaan bagi ibu Ajib sebab dari dulu Lisa selalu datang ke rumah dan bermain dengan Ajib, jadi dia tidak lorat atau bimbang apa-apa.
"Ok"

Di hadapan monitor komputer

"S.E.K.S" Ajib menekan papan kekunci.
Dan keluarlah pelbagai jenis link yang berkaitan dengan perkataan itu. 
"Wah banyaknya, nak pilih yang mana satu?"
"Apa tu H.A.R.D.C.O.R.E Ajib?" Lisa pun garu kepala.
"Entah? Kita tengok la apa benda" jari Ajib pun menekan mouse.
Maka keluarlah gambar-gambar yang tidak sepatutnya dilihat, masing-masing terkejut dengan hasil perkataan tersebut. Kelihatan lelaki dan perempuan dengan aksi dan posisi yang pelbagai. 
"Ewhhh!! Disgusting!" kata Lisa.
"Ni ke yang dikatakan seks tu?"
Makin lama mereka melihat, ada semacam perasaan aneh yang menjalar di dalam tubuh mereka. Rasa tak senang hati dan berdebar-debar.
"Dah la Ajib, tutup je la, menggelikanlah..." 
"Kejap, yang ni apa? O.R.A.L?" Ajib ingin lebih tahu.
"Yucks!!" Lisa sudah melompat menjauhi skrin monitor. Tetapi Ajib masih lagi melihat.
"Ajib dah la tu" Lisa cuba menarik lengan Ajib.
Dan suasana jadi berbeza...
Entah apa yang kena, tiba-tiba mereka seolah-olah terpaku dan masing-masing memandang sesama sendiri, mendekatkan diri seinci demi seinci sehinggakan dalam tidak sedar bibir mereka hampir bertaut...

"Ajib!!" lamunan mereka terhenti, masing-masing melepaskan tangan.
"Ye ibu, Ajib dekat atas ni"
"Stop la kejap buat kerja tu, jom makan dengan ibu, ajak Lisa sekali" suara ibunya bergema dari bawah.
Masing-masing agak malu-malu dan pelik dengan kejadian tadi. Apakah itu? Namun masing-masing memendamkan perasaan.

Seminggu selepas kejadian

"Awak, hari tu kenapa ye kita tiba-tiba macam tu. Saya rasa semacam la..." Lisa memulakan bicara.
"Saya pun tak tahu. Pelik juga lepas tengok gambar-gambar tu jadi camtu"
"Ish, tiba-tiba nak cium awak, geli lah..." balas Lisa.
"Tapi... kita masing-masing nak kan..."
"Emm..." Lisa mengangguk.
"Nak try sekali lagi?" Ajib bertanya.
"Ewww... geli lah awak..."
"Sekali je, kalau geli takyah buat dah lepas tu..." Ajib cuba memujuk.
"Emm..ok, sekali je tau...janji?" jari kelingking dinaikkan.
"Ok" dan kedua-dua jari mereka bertaut.

Di rumah Ajib

"Awak dah ready?" Ajib bertanya.
"Emm..." sambil memuncungkan bibir.
Buat pertama kali bibir mereka bersatu, pada mulanya agak kekok tetapi... mereka tidak tahu yang menyusul adalah NAFSU...
Dan permainan syaitan pun bermula, kedua-dua anak adam kini meneruskan apa yang dipanggil itu seks. Jika tadi mereka kekok, kini mereka merasakan ianya tidak cukup. Dan aktiviti itu berterusan hampir setiap hari...

Kini pantang saja ada kelapangan waktu, aktiviti mereka pasti terperap di dalam bilik. Dan mereka juga sudah pandai melakukan pelbagai aksi pengaruh daripada internet yang berlambak. Mereka juga akhirnya tahu yang kondom itu adalah salah satu alat pencegahan kehamilan yang digunakan oleh lelaki.

Bertahun sudah berlalu, di sebuah kedai serbaneka 24 jam, seorang pemuda awal belasan tahun menguak pintu. Diperhatikan sekeliling sebelum mengambil sebuah kotak dan terus membayarnya. Lalu ia dimasukkan terus ke dalam poket dan dia terus beredar. Nasibnya baik kerana dek usianya baru mencecah 15 tahun, mukanya seperti remaja 18 tahun.

Dan di bawah pohon, menantinya seorang budak perempuan yang tersenyum melihat si pemuda tadi mengeluarkan kotak itu dari poketnya. Dengan berpegangan tangan, mereka pun berlalu menyelusuri sebuah hutan kecil yang jarang dilalui orang ramai. Siapa mereka? Anda pasti tahu siapa...


Sunday, August 29, 2010

Tawa dalam tangisan (ini bukan cerpen)

Semalam aku kuatkan juga langkah kaki menuju ke KL walaupun aku tahu takkan ada siapa nak join aku. Yelah, masing-masing ada hal sendiri, takkan nak ikut rentak aku di KL. Terpulang, aku tak paksa, dan aku tak organize apa-apa, nak ikut sila, tak nak takpe. 

Pukul 3 lebih aku pecut motor ke Asia Jaya dan bersama-sama kamera dan tripod, aku berjalan menuju ke arah tempat tunggu tren. Macam biasalah, hanya MP3 yang menemani aku sepanjang perjalanan ke destinasi pertama aku iaitu Plaza Low Yat.

Agak bengang dengan sikap orang Malaysia ni especially sorang perempuan muda ni, tau orang nak keluar tapi dia tetap nak masuk juga. Nyaris gak la aku nak sebut 'Bodoh' kuat-kuat, tapi kenangkan puasa, aku sebut dalam hati je. Turun tangga je aku ternampak satu group remaja lelaki, salah sorang darinya pegang kamera tapi tiada bag. Aku terpikir dia ni memang nak ambil gambar ke atau mahu kelihatan poyo ada kamera?

Sebab kalau seorang photog, aku tak rasa dia akan berjalan-jalan tanpa sebuah bag yang paling tidak boleh isi body kameranya atau lens. Tu kalau jatuh or calar tu, mau nangis so sendiri mau ingat la ye.

Aku biarkan je sebab haluan kami berbeza. Aku ke low yat mereka ke Sg Wang mungkin. Kuak pintu Low Yat je orang punya la ramai macam dekat baazar ramadhan. Punya la best aku melihat sana-sini ada tulis SALE!!. Wah, time aku tengah kering ni la korang buat sale yee.

Naik 2nd floor yakni floor untuk jual kamera, aku terpempan dengan satu iklan kamera.  Nikon D3000 RM1499. Wah, gila murah. Normal price biasanya paling murah RM1.9k. Tengok abangnye lak D5000 RM2299 wauuu murah tu. Bapak dia pula D90 RM3299, ok la murah la gak. 2-3 kali aku pusing sini tengok macam-macam, tapi sebab takde duit aku blah naik tingkat atas nak beli AV untuk akak aku.

Keluar dari LY, aku ke monorail semula. OTW naik escalator, di hadapan aku sepasang gadis melayu fesyen ala chibi gothic, skirt hitam kembang tapi singkat. Aku telan air liur je dan pandang tempat lain. Bulan puasa di KL sangat mencabar iman.

Naik monorail yang tersangat padat, dengan ada group Chinese ni si leng loi ni asyik gerak-gerak je. Aku risau je tersentuh dia, kang cakap aku meraba lak. Turun dekat-dekat area Maju Junction, aku berjalan kaki sampai ke area Jalan Tar.


Di sini sangat heaven untuk membeli belah. Tapi orangnya terlalu ramai, so kena banyak bersabor dan untuk lelaki tangan jangan nak kembang-kembang nanti teraba, padan muka. Aku sendiri pun banyak ternoda sebab situ perempuannya ramai nak mampus. Dengan macam-macam fesyen yang menggugat iman. Takpelah aku tengok sekali imbas je, kurang sikit pahala tapi nak buat macamna. Lebih kurang 20 minit nak berjalan sampai depan Semua House, barulah aku boleh keluarkan kamera. Dan bermulalah episod mengambil gambar mana yang best (awek tak la, satu sebab pose satu lagi tak sanggup).



Jalan-jalan ternampak la satu gerai menjual biskut raya, punyalah banyak. Tertarik dengan warna dan kemeriahan, so snap la. Jalan lagi, jumpa gerai jual bunga snap lagi. Perjalanan diteruskan lagi sampai ke kawasan baazar Masjid Jamek. Dekat sini aku tengok orang dok kerumun depan masjid tu. Rupanya ada sorang pakcik ni mengajar matematik. Dan dia menjual buku apa tah dengan harga RM5. Mula-mula aku ingatkan orang gila, tapi takkan orang gila terer mengajar? Tengok je la dia mengajar sipir 9. Katanya 9 x 1 bukan 9 tapi 09. Sebab apa? Korang pikir la sendiri.


"Saya jumpa Dato' Najib"

Jalan depan sikit nampak lagi orang kerumun. Kali ni lagi ramai photog dengan kamera gedabak-gedabak. Yes, diorang pun buat outing ramadhan, bezanya diorang ni ramai-ramai, aku ni solo je hehe. Ada orang emas jadi patung. Salut habis, so aku snap la mane yang patut.

Tengok jam, dem dah pukul 6. Ada sorang member nak berbuka sama dengan aku, alhamdulillah ada gak la teman. Nak harapkan orang tu, tah la sampai bila pun aku tak tahu. Agaknya kalau aku mati baru la nak datang jenguk aku gamaknya.


Time ni putra masjid jamek sangat sesak. Lagi sardin dari monorail. Dan aku masuk-masuk je dapat port paling tak best. Terpaksa mengadap ketiak mat salleh ni. Suwei betul tapi nak buat cane, tren dah padat tak boleh nak gerak pun. Tahan je la sampai KLCC.


Sampai KLCC aku terus ke Centre Court sebab janji dengan member tunggu situ. Sesambil layan ambil gambar orang tengah main muzik Morocco. Nampak gak la ada foreigner terkinja-kinja menari (orang sana la kot, hepi sangat dengar lagu). Tengah syok ambil gambar member ni pun sampai. Berbual-bual jap pastu terus blah beli KFC tapau je sebab dalam dah full.

Siap tapau, terus blah keluar cari port lepak sambil tunggu maghrib. Duduk la depan air terjun. Ingat nak lepak depan air pancut tapi macam tak berapa menarik sangat untuk makan-makan. Sesambil tu tengok la orang lalu lalang. Macam biasa la, kalau di Jalan Tar pun dah menduga iman, KLCC?


Tengah dok tunggu sambil borak, aku try ambil gambar air terjun konkrit belakang aku guna slow shutter. Nak ambil gambar KLCC tak berapa menarik lagi time ni.



Dengar azan je berbuka la apa lagi. Siap makan, aku terus ambil gambar KLCC yang tengah bermandikan lampunya. Jalan-jalan sekitar belah ke jambatan, aku ambil lagi. Kali ni set up tripod sebab aku nak guna slow shutter dalam 10 saat.

Selesai ambil gambar, member aku pun kena balik, aku dah tak tahu nak pergi mana. Ingat nak layan gi kampung baru or chow kit. Tapi tula sorang-sorang lak, takpelah next time je la aku gi balik semula.

OTW balik, aku singgah KLSentral jap nak beli air, tekak haus gila. Tengok aiskrim McD sedap je, tapi fikir balik, nak makan aiskrim kena suasana damai baru best. Kalau nak cepat, tak rasa nikmat pun. Last-last aku chow je la sampai Asia Jaya. Naik motor, pasang MP3 dan sepanjang perjalanan balik, aku melalak kuat-kuat lepas tension. Sampai area Shah Alam aku pergi merayau cari slurpee pengganti aiskrim yang aku nak tadi.

Sebenarnya aku sedih gak la. Aku tolak pelawaan akak aku berbuka dengan diorang sebab aku ingat ramai la yang akan join (ramai = lebih dari 1). Tapi takpelah, aku faham sebab ni aku invite je bukan benda yang diorganize. Lagi satu sedih sebab aku lebih mengharapkan seseorang tu akan turut hadir. Tapi aku tunggu sampai sekarang pun masih tiada satu apa-apa melainkan hanya satu call yang aku tak sempat angkat. Takpelah, mungkin aku ni nobody dalam hidup sesiapa, teringat babak dalam novel Katerina bila orang dah tak pedulikan diri ini lagi.

Malam tadi ada sorang kawan ni ajak aku tengok wayang. Aku nak explain dekat dia, aku terharu orang asing ajak aku keluar, tapi kawan yang dah lama kenal aku tak pernah nak ajak aku keluar even pergi lepak-lepak pun. Tapi dia salah faham, dia ingat aku taknak pergi, terus je dia blah. Hai nasib-nasib...

Takpelah, janji aku dapat tunaikan hajat aku sendiri...nak tunggu or harapkan orang sampai aku mati pun belum tentu boleh dapat...


Trimas banyak-banyak untuk sorang member aku ni coz sudi berbuka bersama. Kata orang hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Dalam erti persahabatan, jangan sekadar melaung saja tapi tak pernah ada. Tak pernah nak cuba untuk ada di sisi mereka, tapi kita mencari mereka bila kita derita.

Saturday, August 28, 2010

Atan...

"Tan...ooo Tan... mana la perginya budak bertuah ni?" Makcik Esah menggaru kepala.
"Haaa tu pun kamu, dah nak maghrib ni baru nak balik ye?? Dah gi masuk rumah" bising Makcik Esah.
"Haaa tu nak pergi mana tu? Ya Allah kotornya kaki...hey budak ni..."
Tan atau Atan hanya memandang Makcik Esah lesu dan berlalu pergi.

"Eh kamu ni kenapa Tan? Mak tengok sehari dua ni kamu asyik monyok je? Putus cinta ke?" Makcik Esah berseloroh.
Atan hanya makan sambil sesekali menjeling kepada Makcik Esah.
"Ai, sikitnya kamu makan? Selalu habis je lauk mak masak untuk kamu ni".
Atan masih mendiamkan diri, dipandangnya Makcik Esah dan terus berlalu pergi ke ruang tamu. 
"Haa itulah kerja kamu, main, makan, tengok tv, tidor".

Hari ni Atan tidak keluar bermain, hanya terperap je duduk di rumah. Mukanya monyok je. Makcik Esah yang perasankan perubahan Atan ni mula bimbang.
"Tan, ni mak masak lauk feveret kamu tau, makan banyak-banyak eh".
Sesekali Makcik Esah menggosokkan kepala Atan. 
"Mak sayang kamu sangat-sangat tau...".

Dah tiga hari Atan terlantar di atas tilam empuk tu. Jalannya goyah, tidak bersemangat seperti biasa. Makcik Esah sudah mula risau. Dia segera menelefon anaknya, Johari yang duduk jauh di selatan tanah air.
"Johari, Atan sakit...mak risau la".
"Mak dah bawa dia jumpa doktor?"
"Dah, doktor bagi ubat dan vitamin, tapi mak tengok lagi teruk..." suara Makcik Esah sudah tidak keruan, air jernih dah membasahi pipinya.
"Hujung minggu ni balik ye tengok Atan..."
"Tak boleh janji la mak, saya bz dengan kerja pejabat ni"
"Em takpelah..." telefon ditamatkan.

Tiap-tiap hari Makcik Esah mendoakan agar Atan disembuhkan dari penyakitnya. Tak sanggup lagi melihat tubuh anaknya itu yang dulu gebu kini hanya tinggal rangka. Menitis air matanya melihatkan penderitaan Atan "Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya" getus Makcik Esah.

Satu hari ketika Makcik Esah sedang menyapu sampah, dia terlihat Atan cuba bangkit dari tilam tempat pembaringan itu. Berlari Makcik Esah pergi mendapatkan anak kesayangannya itu.
"Atan nak pergi mana ni? Atan kan tak sihat?" Makcik Esah sudah mula menangis. Kelihatan Atan seperti susah hendak bernafas. Makcik Esah cuba memberikannya ubat namun ia muntah mengeluarkan segala isi ubatnya.
"Ya Allah, sudah tibakah masanya Engkau mahu mencabut nyawanya? Ya Allah, kenapa harus dia dan bukan aku?" berjuraian air mata Makcik Esah melihatkan Atan.
Kelihatan Atan sempat memandang Makcik Esah dan cuba untuk berkata sesuatu...
"Meow....meow..." sebelum suara nyaring itu berhenti dan akhirnya tubuh itu longlai rebah ke bumi.
Tersedu sedan Makcik Esah melihat Atan sudah tiada lagi. Kini sudah tiada siapa lagi yang akan menemani hidupnya. Dengan perasaan berat hati, Makcik Esah mengambil cangkul dan menggali lubang di hadapan rumahnya untuk menanam tubuh yang tidak lagi bernyawa itu. Dia redha atas segala-galanya.

Hujung minggu tu, Johari pulang secara mengejut selepas tergerak hatinya untuk pulang setelah 6 bulan tak pernah balik.
"Mak? Assalamualaikum? Mak?" dia menjerit. Dia menolak daun pintu...
"Eh? Tak berkunci? Ah sudah...mak???!".
"Mak dekat bilik ni Johari..." terdengar suara ibunya datang dari bilik tengah. Segera Johari masuk dan terkejut melihat emaknya terlantar baring sambil memegang gambar Atan di tangan.
"Mak? Mak ok ke? Kenapa mak menangis?".
Makcik Esah hanya mampu mengalirkan air mata sambil acap kali mengucup gambar Atan.
"Atan mana mak?" Johari sudah rasa serba tidak kena. Emaknya geleng-geleng kepala.
Johari sudah berlari keluar, "Atan! Atan?! Abang balik ni!".

Di muka pintu, Makcik Esah perlahan berkata "Atan dah mati, Johari...".
Bagai tidak percaya sebab sangkanya Atan hanya sakit biasa seperti dulu-dulu. Terduduk dia bila ibunya menunjukkan pusara Atan dihadapan rumah.
"Atan...maafkan abang sebab tak sempat nak jumpa kau..." tanpa disedari air matanya mengalir.

Malam tu, Johari masih menangisi kematian kucing kesayangan milik keluarganya itu. Kucing itu bukan calang-calang punya kucing. Kucing itu adalah kucing kesayangan arwah bapanya dulu. Dia masih ingat ketika  bapanya meninggal, Atan seolah-olah meratapi pemergian ayahnya dengan tak lalu makan, selalu di rumah, dan selalu berbunyi seperti bertanyakan "Ayah...ayah di mana, Atan rindu ayah, nak cium baju ayah, nak main dengan ayah". Biasanya apabila baju ayahnya hendak dibasuh dan dilonggokkan di tepi tandas, Atan akan menggesel-gesel pada baju ayahnya itu, hanya baju ayahnya tidak orang lain.

Atan pergi kerana sakit tua, umurnya ketika itu menjangkau 12 tahun, kucing yang paling lama di dalam family Johari. Siapa tak kenal Atan? Jaguh satu kawasan perumahan. Selalunya dia akan menang bergaduh. Tapi di umurnya yang tua itu, dia yang selalu kena balun. Kini Atan kekal dalam memori mereka sebagai hero family yang banyak berjasa.


Friday, August 27, 2010

Kamera dan aku

Pernah tertanya diri korang tak?

Kenapa aku ada kamera? Kenapa suka ambil gambar? Kenapa suka diambil gambar?

Jawapannya bagi akulah...














Dapat cari jawapannya???

p.s: semua gambar di atas, hanya 2 yang diedit, tapi semuanya memiliki persamaan yang sama.


Thursday, August 26, 2010

Review: Step Up 3D

Swwweeetttt~!!


Haha, hari ni aku pergi tengok Step Up 3 (3D) dekat One Utama since GSC yang paling dekat dan paling awal tayang movie ni iaitu pukul 11.40am.

Harga tiket macam biasa lah RM17 (12+5) tapi memang puas hati wooo. Sebab apa aku kata puas hati? Sebabnya malam tadi aku tidur 4 jam je (kes layan PSP) tapi berjaya tak tidur macam time aku tengok Airbender itu hari.

Moose (paling kanan) dengan pasangannya (budak kcik dlm Spanglish tu)

Ok, cut the crap. Meh aku cerita apa yang menarik dalam filem ni. Buat yang tak pernah tengok Step Up 2, akan sedikit blur dengan watak, tapi takpe sebab yang kekalnya sorang je pun, iaitu Moose a.k.a Michael Jackson (dia terer tarian ala MJ). Muke dia iras-iras Sandra Bullock tapi dia ni seorang mamat bukan seorang babe. Buat yang pernah tengok cerita Spanglish (Adam Sandler), kan ada watak budak Spanish yg cute tu? Haa dalam filem ni dia ada sekali menari, tapi tak secute zaman dia budak-budak dulu.

Si kembar becok, duo yang sangat laju menari

Grafiti guru (kiri)
Oklah, dari segi pelakon, macam biasa hero akan sentiasa hensem dan tough. Heroin pun tak kurangnye dgn body meow meoww~~. Penari-penari lain antaranya si kembar becok, gadis si rambut merah, grafiti guru, trio gila, abang botak robot dan lain-lain. Sila cari.

Tarian toksah cakap la, memang superb. Gila-gila punya tarian, tak terjangkau dek akal pun. Lebih-lebih bila letak dalam suasana 3D. Muzik pun boleh layan, terasa nak menari je bila tengok filem ni.

Apa yang slack sikit tentang filem ni dari segi jalan cerita. Jalan ceritanya agak biasa. Cuma dibahagikan kepada beberapa masalah seperti kehilangan Vault, heroin tertipu, problem antara cita-cita kita dan cita-cita ibubapa serta problem best friends. Tapi biasa-biasa pun, bila muzik bergema, segala-galanya berubah.

Moose menari ala-ala MJ time paip bocor, superb!

Aku syorkan tengok 3D, serius jauh lebih terang jauh lebih terangkat. Lebih-lebih scene titisan slurpee, battle round 2 masa main air, final battle masa pakai baju LED dengan laser peh memang superb. Bunyi pun sedap je, so takkan rasa rugila bayar rm17 pun.

Cuma aku lebih harap yang battle tu lebih banyak, sbb dalam ni battle ada la 4-5 je yang ada, cuma durasi setiap battle tu lama la.

Abang botak robot (kanan) cool gila menari ala robot

Tarian paling aku suka of coz tarian si abang botak buat robot. Gila ah, macamna dia buat aku pun tak tahu la. Oh ya, masa diorang bersatu balik semula, mereka akan bertemu kembali dengan krew Moose yang lama (dalam filem Step Up 2 dulu) yang juga gila-gila dan pakar menari. Hahaha, serius rugi tak tengok, overall aku bagi 5/5 untuk 3D punya.

Wednesday, August 25, 2010

Bulan oh bulan


Malam ni bulan penuh dan langit sangat cerah sehingga nampak bentuk awan yang bergerak sayu. Sayu? Begitulah perasaan aku pada malam yang damai dan sejuk ni. Bertemankan kamera dan sebuah tripod, aku duduk seorang diri merenung bulan.

Orang kata bulan itu indah, dek kerana itu perumpamaan menggunakan bulan kepada sang kekasih hati. Tapi mengikut kata-kata ahli saintis, bulan itu penuh dengan kawah dan gersang tanahnya.

Tak kisahlah, janji dari bumi ni bulan nampak sangat cantik bersinar menerangi malam yang patutnya gelap dan kelam.

Kalau dulu, aku akan senantiasa ditemani seseorang yang aku anggap lebih dari seorang kekasih, kawan karib dan juga insan yang aku sayangi. Namun apabila segalanya putus, ia seakan-akan terus berakhir begitu saja. Tiada lagi gelak ketawa, bualan mesra mahupun janji manis.

Ya saat itu indah, membuatkan aku insan yang paling bahagia. Sekarang ni aku pun tak tahu nak cakap bagaimana, adakah aku gembira atau derita? Derita keseorangan, derita kerana janji, derita kerana sebuah perhubungan, dan derita atas dasar seorang kawan.

Kawan? Adakah itu yang dia masih gunakan terhadapku? Kerana apa yang aku tahu, nilai aku tak lebih dari sekadar seorang asing yang hanya ditegur jika terjatuhnya sesuatu milikku. Tu je la, kalau tak aku hanya sekadar nama dan title kawan itu hanya sekadar...orang asing.

Yelah, aku sedar siapalah aku ni. Nak marah? Im nobody pun kepadanya. Kalau dulu aku meluahkan something sebab in relation, harap dia akan faham. Sekarang ni kalau luahkan pun, dia punya hak untuk nak faham atau tidak.

"Hai bulan, andainya kau turut memahami perasaanku, kau akan sentiasa bersinar terang sepanjang masa, mahukah kau?".
Genggaman pada handphone ku eratkan. Geram, tu je la yang aku mampu untuk luahkan.

"Siapa ye yang pergi?" mesej terakhirnya buatku walaupun selepas tu ku balas semula.

Ini bukan kali yang pertama, kali yang ke berapa pun entahla. Dan aku dah muak bila dapat jawapan yang sama. Satu je la persoalan aku, kenapa perlu tanya siapa yang pergi, adakah aku bukan dalam lingkungan kawan atau best friendnya? Hanya kerana kita ada history dulu, adakah ini bermakna nak keluar bersama pun dah tak boleh? Habis tu, aku ni kawan yang macam mana? Kawan yang hanya diperlukan ketika ada masalah dan tempat untuk meluahkan, tapi bila senang aku ni tak masuk dalam list pun?

Kadang-kadang aku pun tak tahu kenapa aku perlu ada handphone. Dapat SMS tapi tak pernah ada proper perpisahan, selalu tergantung camtu je, satu benda yang aku paling tak suka sebab tertunggu-tunggu macam orang bodoh.

Bila aku buat keputusan hendak pergi jauh dari dia, dia akan mendekati secara tiba-tiba. Tapi bila aku cuba hendak rapat dengan dia, dia akan terus pergi begitu saja. Kawankah begitu?



Dan malam ni, aku masih bertemankan kamera merenung dan mengambil gambar bulan. Oh bulan, hanya kau yang sudi mendengar luahan hatiku ini. Hanya kau yang setia bersamaku setiap malam sepanjang tahun hingga akhir hayatku...