Followers

Thursday, March 24, 2011

Review: World Invasion, Battle of Los Angeles (PG13)

Agak lama aku menyepi, sorilah agak bz kena layan little monster dekat rumah. Jangan ingat penganggur macam aku ni best sangat. Banyak benda yang korang tak tahu.

Kaki pon start sakit balik, entah ape kena tetiba je bangun-bangun sakit ibu jari kaki. Mula lah jalan terhincut-hincut. Nak kata aku kuat berjalan this week, paling ganas pun hari Ahad lepas je. Tu je la kot. 


Tapi sebab semalam dah beli tiket cerita Battle of Los Angeles, so pergi jugakla ke IOI Mall, kalo tak burn la RM11 aku.

Pergi sini best kalo bukan waktu peak sebab banyak kedai-kedai yang menarik. Tapi kalo peak hours toksah le pergi. Dan dek kerana filem tu start pukul 12.15, aku ambil keputusan untuk lunch awal sikit so lepak A&W je la. Paling tidak, time movie takyah beli pop corn dah, save bajet dan kurangkan kalori makanan, haha yo yo ooo je.

Ok lah back to the review movie.

Filem ni pada aku macam mana-mana filem invasion yang melibatkan Bumi dengan makhluk asing. Dan macam biasa, tempat makhluk asing tu nak mendarat mestilah Amerika dulu. Tak tahu kenapa (banyak sangat dosa agaknya) alien minat sangat nak turun dekat Amerika. Then boleh lah diorang menunjuk-nunjuk kehebatan askar dan ketenteraan diorang.

Dari segi plot pada aku standard je la kot filem-filem aksi perang. CGI best, setting lokasi dengan efek perang memang cun. Durasi pun pada aku kire panjang dan puas la kalo tengok, tak rugi pon bayar tiket.

Cuma apa yang agak menjengkelkan adalah shot kamera. Pada aku terlalu banyak sangat goyang sehinggakan satu tahap tu jadi pening nak tengok sebab pergerakan kamera yang tak stabil. Lepas tu, pelakon yang aku kenal ada la 2 orang je kot, si Staf Sarjan dengan si perempuan navy tu je la. Yang lain-lain tak tahu la sape. Cuma extra diorang ni kaw-kaw berlakon tak macam pelakon malaysia.

Overal filem ni layak 3.5 bintang dari 5. Worth it untuk tengok jika korang rasa perlukan semangat cintakan negara dan bumi. Cuma dari segi filem perang antara 2 spesis, ianya bukan sebuah filem terhebat. Oh ye, aku nak tengok Sucker punch tapi takpe lah, next time aje kot hehe. Apa kata korang??

1 comment:

Whoda said...

setuju! adoi da la duduk agak depan, pening gak ar tengok. extra pon mantap kot =)
tapi tu lah, banyak tol air kat amerika tu yer =p