Followers

Friday, November 12, 2010

Resepi Fettuccine

Menu malam tadi aku masak fettuccine bolognese dengan white cream dory. First time aku masak white cream setelah sesi menceduk resepi orang dan gabungkan akhirnya tadaaa~~!! 


Akak aku cakap best. Ntahlah, aku jarang nak puji masakan aku sedap sebab bagi aku kalau best maknanya aku boleh jadi top chef wakakak. So maintain low profile, biarlah orang yang puji. Tak sedap pun takpe, selagi tak muntah, tak mati makan masakan aku, aku dah kira bersyukur.

Tapi sayangnya, ikan dory aku tu terlebih garam. Memang tak pass la jadi chef. Selalu tengok diorang main tabur je garam...(oh dem aku tabur garam kasar, padanlah! haha). Dan sebab ikan dory ni dah frozen so kualiti dagingnya agak tidak best seperti ikan segar. Ikan ni pada aku agak berminyak dan punyai rasa lemak yang lebih (banyak lemak dalam ikan). So far aku tak berapa sangat dengan ikan putih jenis ni, tapi tidak bagi akak aku yang cukup gilakan ikan ni. Habis dia ratahnya belen fillet ikan yang aku grill walaupun sedikit masin. 

Oklah tu, next time aku nak try masak pumpkin soup bubuh ikan dory lak, ape kejadah rasanya? Kena la try masak duluu~~!

p.s: tadi masak fettuccine teringat chef western suka letak wine dalam makanan. Aku dapat idea nak letak Ribena atau jus buah-buahan yang macam dalam botol wine tapi yang non alcohol tu tapi sebab LUPA! Next time je la try hehe.

3 comments:

SyafiQ Bleszynski said...

pehhh..sedap giler nampak.. lebih-lebih kasi member2 laa.. jangan makan sorang...hahahaha

Shukjessa said...

lebih dah abes hehe, kalo ade bley je tara hal lah

SyafiQ Bleszynski said...

next time boleh je aku mintak kat ko nih..haha!