Followers

Wednesday, August 4, 2010

Shopping aye~!

Aku rasa ramai yang dah tahu kot, tapi takpelah aku memberitahu je lah untuk ex-ex shah alam yang dah lama tak jenguk shah alam, haaa jangan tak tahu tipah~~ (gaya chef wan) shah alam dah ada Wisma Jakel (dah basi pun, saja je sempena nak raya ni kan).

Wisma Jakel (bukan S.Alam nye) sumber dari www.jakel.my
Buat yang pernah lalu tapi tak pernah masuk, sila lah pergi ke Wisma Jakel ni. Lokasi betul-betul dekat pintu gate belakang UiTM. Nak pergi bawa la duit yang bertimbun seperti mana timbunnya kain-kain di situ, atau sekadar ingin mencuci mata. Tapi aku rasa perempuan takkan cuci mata je, paling kurang beli kain cotton.

Aku hari tu la pergi time ibundaku datang shah alam. Akak aku apa lagi, pergi hangkut kitorang pergi sana. Masuk-masuk je mak datuk, banyaknya kain. Tak sempat nak tengok kain apa, dah pergi atas tengok kain cotton. Punyala berlambak. Aku ingatkan Jln Tar tu punya banyak kain, dekat wisma ni lagi banyak. Korang nak tengok tanpa segan silu sambil buat sepah pun sila lah, sebab pekerja dekat wisma ni punyalah ramai. Sampaikan yang aku tengok dan kira, lagi ramai pekerja dari pembeli.

Tapi lelaki macam aku ni pening sikit tengok kain. Suka memang suka corak pelbagai color tapi bila banyak sangat jadi pening aaaaa... So aku hanya ikut je la.

Cuma sedikit ralat untuk orang yang tak suka diikuti ketika tengah cuci mata, dekat wisma ni agak menjengkelkan terutama dekat department kain langsir. Tak habis-habis mulut pot pet pot pet beli lah itu beli lah ini. Korang sentuh je langsir, keluarlah ayat "Belilah kak/bang, RM10 semeter". Usik yang tu, usik yang sinun sampai korang rasa irritated lak. Nak tengok dan secara aman lupakan je la sebab diorang ni bising sangat dok promote. Satu benda yang silap dalam menangangi customer. Pada aku la, pekerja jangan jadi langau hurung sampah, ikut je customer sambil pot pet pot pet. Duduk di suatu tempat dan tengok, kalau customer panggil baru lah pergi. Kan sonang!

Deretan wisma ni semua kedai fabrik. Butik baju la, tempah baju la, kedai tudung Ariani la, kedai karpet Jakel la macam-macam, bukan tempat untuk lelaki seperti aku. Mujurlah ada akak jual jambu dekat depan kedai tudung, so aku lepak situ je la makan jambu batu sambil cuci mata tengok awek-awek lalu haha.

Rupa ayam penyet, memang berkhasiat
Ok dekat deretan baru mengadap pusat komersial sudah ada kedai Al-Ikhsan, kedai JM beriani dan kedai Ayam penyet. Yah kedai ayam penyet. Buat yang tak pernah makan, silalah makan, memang best! Cuma aku sarankan korang tapau je la bawa balik unless korang berhati waja untuk melayan karenah servisnya yang pada aku main-main dan lambat. Aku hari tu beli set rendang minang ke hapa tah, best gila. Dapat pula asam pedas diorang peh, aku hirup kuah je. Mesti makan, tapau atau di situ terpulang tapi mesti cuba! Aku pun nak try balik nanti tengok lauk lain lak. Cuma harga, jangan terkejut sangatlah sebab padan dengan kuantitinya.

JM Beriani, sumber www.jmbariani.com
Kalau tak suka ayam penyet, boleh try JM beriani. Aku pun tak pernah try lagi sebab dulu ada dekat Tesco Shah Alam, tapi memanjang full je orang. Tapi according to my sista, biasa je nasi beriani nya. Terpulang, lidah masing-masing nak makan kan.

3 comments:

Aliesya♥Amani said...

ayam penyek!!!!!

awk2!!! blanje sy mkn ayam penyek!!!dah lme x mkn aym penyek...terliur plak hah...

Shukjessa said...

hahaha jom jom serang itu kedai~!! blanje bley tp bayar masing2 hahaha just kidding

senandung semalam said...

ayam penyek sedap..
aku nak..
ahhahaa