Followers

Monday, April 4, 2011

Kamera oh kamera Part 15 (DSLR Video)

As salam dan maaf buat yang tertanya bila la blog aku ni berhapdet. Agak bz dan takde mood nak tulis sebenarnya. Tapi dah tengah bosan-bosan tiba-tiba teringat lak, aku ada buat first projek video menggunakan D5000. First time ever gak la aku edit movie.

Hasil die not bad, tak seperti pro since aku bukan pro pon. Cuma bolehlah, better than projek video aku yang terdahulu in term of quality (video dengan gambar). Hopefully this weekend projek video kedua aku akan berjalan lebih lancar.

So harap korang boleh enjoy tengok first DSLR video aku buat sempena majlis kenduri kawen aku. Mungkin lebih menarik kalo aku dapat follow dari hari pernikahan tapi since aku bukan OP (official photog) dan aku buat projek ni atas dasar suka-suka dan sekadar kenangan, maka ini jerlah yang terhasil.

Edit pon memain je ni, tu pon dekat 5 jam menyental otak nak buat flow, susun atur, semua jadah tu. So bayangkan kalo video official untuk client yang bukan main-main... Huii...

Oh ya buat yang berminat nak belajar buat DSLR video boleh tanya sekiranya ada apa-apa yang korang musykil. Software or apa jadah yang aku boleh, aku tolongkan. Takde DSLR? Compact pon boleh, cuma hasilnya mungkin takkan sama lah sikit.


p.s: sori kalo video agak berpusing-pusing. sebab takde stabilizer dan fokus D5000 adalah manual, so agak susah nak stay belen sambil fokus sharp. name pon first trial, masih banyak yang perlu diperbaiki. Peace!!

2 comments:

Siti Hajar said...

sgt berminat dgn benda mcm2 ni.. amik gmbr, edit gmbr, edit video.. cuma masa x mengizinkan sgt.. :)

nusha said...

wahh,sgt cmei pengantin ini....good luck yer!!