Followers

Monday, April 2, 2012

Biar lensa berbicara 2

Salam,

Aku tak banyak stock gambar yang boleh aku uploadkan hari-hari. Tapi bila dapat upload, puas la sedikit hati dari takde langsung, namun masih jauh lagi kot nak kecapi nikmat kepuasan tak terhingga. Sebab aku masih amateur pon, kalo pro aku rase dah lama kot aku tulis benda alah ni melalui website sendiri.

Untuk posting kali ni, aku nak terlebih cakap sikit la. Sikit jer, memandangkan gambar yang aku boleh upload sekeping jer. Sekeping yang diupload, bukan sekeping jer yang diambil. Berpeluh gak la nak settingkan walaupun pada dasarnya setting dia senang aje.


Cuba perhatikan gambar tersebut. Ianya diambil dari FB aku sendiri. 

Buat yang kenal benda alah ni, sila bangga diri, yang tak kenal, sila amati bentuknya dan boleh tanya orang lain yang tahu akan benda alah ni. Hint: ulaman berbau, adek beradek tiri petai dan juga jering.

Bukan tu yang aku nak highlight pon, cuma dari segi penyampaian gambar dan setting bergenre food photography (ye ke) aku cuba buat sesimple mungkin. Setting yang sangat simple, tak perlukan light box, tak perlukan speedlight dan alatan studio. Hanya perlu berada di dapor dan cari apa yang boleh digunakan. 

Dapat teka??? Hehehe, selamat mencuba.

p.s: gambar diambil dengan Nikon D5000 + Tamron 17-50mm f2.8

2 comments:

Ali Jasni said...

aku follower ke 100

senandung semalam said...

lme xdtg sini.. rndu :)