Followers

Tuesday, June 26, 2012

LensaPerdana

Salam,

Blog ni sepi betul bila aku tak update. Nak update tapi kadang-kadang mood tak sampai. Bila datang mood, so marilah kita update blog.

Adui migrain... aku dah lama tak dapat migrain. Tapi hari ni terkena lak bila kena deal dengan manusia-manusia yang jenis "ikut pandai aku lah", soooo? Ikut ko lah, malas aku nak ambil kisah dah. Tolong pon bukan nak bersyukur kannnnnnnnn??

Kali ni aku nak mulakan balik dengan isu baru. Walaupun banyak benda aku nak cerita perihal-perihal politikus dunia kumira ni (ada budak tanye aku, kumira tu hape? Aku? LOL) tapi takpelah aku ceritalah slow-slow nanti.

Lensa Perdana
Apa tu? Ianya sebuah entiti yang aku nak bangunkan. Alah name syarikat la kununnye, dah dekat 4 tahun pegang kumira, baru nak ade entiti hueheh. InsyaAllah.

Takpelah tu cerita lagi seminggu, saje je nak market kan dulu huehehe. Apa yang aku nak cerita dekat sini adalah Raynox atau lebih tepatnye Raynox DCR 250.

Ok untuk yang tak tahu, apa kejadahnya la Raynox ni?


Ia adalah sejenis lens yang digunakan sebagai alternatif lens di dalam makro fotografi. Yelah nak beli lens makro (true makro) yang paling murah pon dekat RM2k, so yang tak cukup bajet bolehlah beli Raynox ni sebagai gantian. 

Sebab ape Raynox ni best?
Hasilnya memang sharp, nak-nak jika lens korang pon memang sharp so memang lagi bestlah hasilnya.
Lens Nikkor 35mm f1.8 + Raynox (no cropping)

Sesuai dengan lensa ape?
Lensa ni ada adapter yang kita perlu attach dekat hadapan lensa kita. Ia sesuai dengan semua jenis lensa TETAPI akan ada masalah sedikit dengan lensa yang diameternya 67mm sebab ada kesan vignette (lingkaran hitam) yg over. So buat mereka yang bersedih sebab hanya ada kit lens 18-55, berita baik untuk korang sebab diameter kit lens adalah 52mm dan ianya memang sangat padan. Tambahan lak kit lens nikkor 18-55 adalah antara kit lens yang sharp, so pada 55mm korang boleh dapat gambar makro yang sangat menarik.

Lens Sigma 70-300mm, FL 200mm + Raynox (no cropping)

Harga?
Harga dalam market yang paling murah pon dalam RM250. Pada aku ianya adalah investment yang berbaloi nak-nak jika korang suka makro/detail produk tapi tak cukup duit nak beli lens mahal.

Lens Tamron 17-50 f2.8 + Raynox. Efek vignette...

Keburukan?
Masalah dengan lens Raynox ni satu jer. Korang kena zoom kaki. Means korang kena gerak ke depan dan ke belakang sebelum satu titik fokus tu dapat korang lock dengan autofokus kamera. Tapi pada aku, jika gune lens yang biasa di bawah 100mm takde masalah sangat pon sebab distance antara korang dan subjek biasenye dekat. Cuma masalah sedikit jika gune lens tele yang melebihi 200mm. Sakit sikitlah, tapi still boleh ambil gambar jer.

Lens Nikkor 35mm f1.8 + Raynox (no cropping)

Setakat ni jer dulu aku nak tulis, nanti aku cerita lagi. Selamat berkarya dan semoga artikel ni dapat bantu korang. 

p.s: nak senang main makro, attach speedlight dengan wireless trigger + diffuser insyaAllah membantu.

2 comments:

cEro said...

perghhh!!!!
byk lg yg aku kena blaja psal photography nih...

Suliana Sulaiman said...

entry Kamera oh kamera Part 20 (Saiful Nang Academy of Photography) takde smbgan ke..