Followers

Monday, July 4, 2011

Review: Transformers Dark of the Moon (PG 13)

As salam,

Lama aku tak tulis review filem. Ni pon dah lewat aku tulis review, biasanya aku tulis awal tapi sebab dah tengok lewat, review pon lewat lah.

Filem ni sambungan dari filem transformers yang sudah. Mungkin tidak secara direct tapi perkembangan watak dan jalan cerita yang makin berat sudah makin terasa. Macam Harry Potter la lebih kurang, makin lama makin berat dan penuh emosi.

Begitulah juga untuk filem kali ini. Tambah lak dengan efek 3D yang memukau, terasa betul robot-robot tu berada atas bumi. 

Cerita kali ni lebih kepada sentimen pengkhianatan sesama bangsa sendiri, maruah dan perjuangan hak antara yang hidup. Robot mengkhianat robot, manusia mengkhianat manusia. Memang best sebab garapan maruah tu penuh nilainya antara seorang guru dan anak murid. Tapi bila ianya dikhianati kerana tidak mahu dipandang hina, akan ada rasa ingin memusnahkan dan memperhambakan makhluk lain.

Bahagian paling best bila Autobots tahu pihak yang mengkhianat tu, matinya seorang autobots, kalo tak silap Ironhead, dan part di mana Shockwave nak bunuh Autobots yang lain. Gila kejam.

Tapi tulah dalam filem kali ni agak kurang penglibatan Decepticon terutama dari 2 watak utama mereka, Megatron dengan Starscream. Tumpuan lebih diberi kepada Sentinel tu sendiri. 

Apa yang aku harapkan mungkin ada sambungan lagi untuk transformers ni nanti. Macam pelik gak la Megatron kalah secara tiba-tiba, Starscream hilang entah ke mana.

Overall aku bagi 4 bintang dari 5, walaupun aku tertidur gak untuk sesetengah part tu dek kesejukan air cond, tapi pada aku ianya tetap terbaik dari Michael Bay.

2 comments:

nas said...

macam kedengara best gak citer ni
ade cakap best ade gak yg ckp xbest
ntahlaaa
hu3
asalkan aku ni mmg jarang sgt tgok wayang
sedut je :P

Nour Akmal said...

mmg best..
dh tgk...=)