Followers

Tuesday, June 21, 2011

10 tahun tak jumpa, mini reunion pengubat kerinduan Part 2 (BBQ Pulau Santap, Janda Baik)

As salam,

Sori aku ni tenggelam timbul je update blog. Seminggu dua ni agak bz mengecat rumah. Facebook pon aku dah makin jarang buka, malam je yang terasa nak check kejap tu pon mata dah makin layu.


Tapi since petang tadi dah lena sejam, so malam ni agak segar untuk aku sambung balik tulis entri pasal aktiviti menggila bila reunion sesama ex skool mate.

Oklah aktiviti kitorang seterusnya ni pon masih dalam nada yang terburu-buru, tapi sebab ramai yang menyokong, so ianya tetap diteruskan. Plan asal adalah sekadar mandi manda di sungai, last-last terbawa-bawa ke BBQ. 

Dan oleh kerana benda cenggini takde plan, so takde la AJK2 pon siapa yang patut bawa ni siapa yang beli sekian-sekian. Cuma atas dasar prihatin masing-masing tu so bawak la sikit sorang. Kebetulan lak, aku memang teringin nak bakar ayam, so ada peluang cenggini memang tak dilepaskan. Dapat lak dekat luar dapur mak aku ada pembakar satay dengan arang, apa lagi semua usung masuk kereta.

Aku beli seekor setengah ayam untuk dibakar, beli hotdog, air mineral 6L, dan jus oren 2L. Pagi tu mak suruh bawa mempelam 4 biji dan kelengkapan lain. Member lak call kata bebudak lain pon ada yang bawak ayam, ada yang bawak ikan, bla bla bla, aku dalam otak dah bayang, pecah perut makan nanti.

Hari yang dinantikan tiba, dengan kereta sebanyak 5 buah dan sebuah motosikal, kami semua bergerak masuk menuju ke Pulau Santap. Seumur hidup aku, tu lah first time aku merasa pergi Janda Baik walaupun aku dah duduk Bentong 26 tahun. Kira beruntung gak la dapat member-member cenggini yang kaki jalan, aku tumpang sekaki je la.

Perjalanan makan masa lebih kurang 20 minit dari simpang Bukit Tinggi. Tup tap tup tap dah sampai, semua dah tak sabar nak mandi. Aku tak sabar nak hidupkan api sebab dah tengahari, perut dah lapar beb! 2 orang member aku yang kaki kamera dah start ambil gambar itu dan ini, aku malas. Biar dulu, sebab selagi dapur tak berasap tak guna pegang kamera hahaha.

picture by Din, sesi hidup api (sape cepat)
Nak hidupkan api pun satu hal, macam-macam cara dan macam-macam karenah bebudak ni. Best sebab dah lama tak let loose sesama member sekolah.

picture by Din

Bila api dah hidup, mula la bakar line member sebelah yang api baru je nak hidup, tu pon ihsan bara group kitorang. Siap masak je, angkat ayam aku terus cilok satu dua ketul sebab lapar punya pasal.

ikan kaloi dah nak tinggal tulang je

Tapi lepas tu member aku sorang lagi, Zack lak bakar line dengan ikan kaloi yang dia dapat masa memancing semalamnya. Gila besar punya ikan, siap siang bubuh garam kunyit then terus bakar. Bila dah siap masak, lai lai lai semua serbu macam kucing jumpe ikan. Rasa dia? Peh gila sedap, manis siot!!

picture by Din, slow shutter mode
picture by Jerald, ultra wide mode

Siap makan, apa lagi semua masuk sungai. Aku dengan kamera pun nyaris-nyaris nak mandi sama. Last-last give up sebab takut jadi arwah, kang nangis tak sudah. So aku menumpang je la kamera member aku, jadilah lagipun aku ambil video macam biasa. 


Lebih kurang pukul 3.30 petang, semua bersiap-siap untuk balik. Ada yang nak balik KL, ada yang nak balik Melaka, dan kitorang balik Bentong. Penat memang penat, tapi mengenangkan untuk satu kenangan abadi, aku rasa ianya lebih berbaloi, dan sebab tulah kamera aku masih utuh di tangan untuk merakamkan saat-saat indah yang tidak dapat diputar kembali tapi dapat diingati berulang kali.

Buat korang yang nak pergi ke Janda Baik, aku syorkan sangat-sangat sebab memang best. Lagi best kalo pergi ramai-ramai dengan member-member, buat BBQ then ambil gambar. Air sungai dia jernih, sejuk, tak berapa dalam (paras pinggul) cuma kena hati-hati sebab sungai tu banyak batu, licin dan arus agak deras. Tapi jangan pergi time cuti umum, konfem tak larat nak berebut tempat sebab walaupun jalan kecik, tapi bas ekspress punyalah banyak.

2 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

xpnh smpai sne..

tp ayam tu nmpk sedap aje =)

Cik N said...

Shuk aku baru perasan adelink blog aku kt pg ko ni. Aku dh x active blog tu..delete jela link tu. Replace dgn yg baru. Thanx :)